Match: Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ Β’ 1-2
Οι δυο ομάδες συμμετείχαν ενεργά στην δράση της Super League 2 και του ιδρύματος «Όραμα Ελπίδας» για την προώθηση του μηνύματος για τη δωρεά μυελού των οστών!
Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και το βάρος του αυξάνεται. Το 2021, ο κόσμος πέρασε ένα νέο κατώφλι – εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 10 εκατομμύρια πέθαναν. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες. Και όμως όλοι οι καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν, και πολλοί μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν.
Η φροντίδα για τον καρκίνο, ωστόσο, όπως και τόσες άλλες ασθένειες, αντανακλά τις ανισότητες και τις ανισότητες του κόσμου μας. Η πιο σαφής διάκριση είναι μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, με την ολοκληρωμένη θεραπεία να είναι διαθέσιμη σε περισσότερο από το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος αλλά λιγότερο από το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Ομοίως, η επιβίωση των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο είναι μεγαλύτερη από 80% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και λιγότερο από 30% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Και η επιβίωση του καρκίνου του μαστού πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση υπερβαίνει πλέον το 80% στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με 66% στην Ινδία και μόλις 40% στη Νότια Αφρική.
Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες για τον καρκίνο καλύπτονται από το μεγαλύτερο, κυβερνητικό σύστημα χρηματοδότησης της υγείας μιας χώρας σε περίπου 37% των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε σύγκριση με τουλάχιστον 78% των χωρών υψηλού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι μια διάγνωση καρκίνου έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τις οικογένειες στη φτώχεια, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, μια επίδραση που έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Κλείσιμο του κενού φροντίδας
Για όλους αυτούς τους λόγους, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι «να κλείσουμε το χάσμα φροντίδας».
Και ευτυχώς, γίνονται πολλά για την παροχή ποιοτικής φροντίδας για τον καρκίνο σε χώρες για τις οποίες, μέχρι τώρα, ήταν απρόσιτη.
Οι προσπάθειες του ΠΟΥ επικεντρώνονται στον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό πλέον καρκίνο. καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που μπορεί να εξαλειφθεί. και τον παιδικό καρκίνο. Το επίκεντρο για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου πρόκειται να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη δημόσια υγεία.
Αυτές οι ολοκληρωμένες παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τον καρκίνο υλοποιούνται από περισσότερους από 200 εταίρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αναπτυξιακών τραπεζών που έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους στην έρευνα, την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου.
Εθνικά κέντρα καρκίνου: κλειδί για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση
Η πείρα έχει δείξει τη σημασία των εθνικών κέντρων καρκίνου για τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη θεραπεία του καρκίνου. Η συγκέντρωση υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, πολυεπιστημονικής θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας σε ένα μέρος διευκολύνει την πλοήγηση των ασθενών στις υπηρεσίες και οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπειρογνωμοσύνης και, στη συνέχεια, καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Επιπλέον, τα κέντρα καρκίνου χρησιμεύουν ως κόμβοι εκπαίδευσης και έρευνας και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη δημιουργία ικανοτήτων και τεχνογνωσίας της χώρας.
Δημιουργία Κέντρου Καρκίνου: Πλαίσιο ΠΟΥ-ΔΟΑΕ , που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, προτείνει ένα πλαίσιο τόσο για τη δημιουργία κέντρου καρκίνου όσο και για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών στα υπάρχοντα κέντρα. Προορίζεται για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διαχειριστές προγραμμάτων και επαγγελματίες υγείας, παρέχει λεπτομέρειες για την υποδομή, τους ανθρώπινους πόρους και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για βασικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη το τοπικό πλαίσιο και τους διαθέσιμους πόρους.
Διευκόλυνση αποφάσεων σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου, αλλά οι αποφάσεις για το τι πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα καρκίνου απαιτούν την εξέταση ορισμένων πολύπλοκων παραγόντων. Για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για τέτοια ζητήματα σε χώρες, ο ΠΟΥ μόλις κυκλοφόρησε έναν σύντομο οδηγό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Αυξήστε την αποτελεσματικότητα, μεγιστοποιήστε τα οφέλη και ελαχιστοποιήστε τη βλάβη.
Ενίσχυσαν τις προσπάθειες για αύξηση της πρόσβασης στην ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία είναι μια από τις πιο οικονομικά αποδοτικές, αποτελεσματικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες καρκίνου και μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή για περίπου τους μισούς καρκινοπαθείς. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κρίσιμο συστατικό της φροντίδας του καρκίνου, ωστόσο, η παγκόσμια πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Για να τονώσει ξανά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο ΠΟΥ ενώνει τις δυνάμεις του με τον ΔΟΑΕ, καθώς εκτοξεύει το Rays of Hope. Αυτό το νέο έργο θα δώσει προτεραιότητα σε περιορισμένο αριθμό παρεμβάσεων υψηλού αντίκτυπου, οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και δέσμευση, ξεκινώντας από την Αφρική.
Η κλιμάκωση είναι κρίσιμη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας
Οι αυξημένες προσπάθειες για την κλιμάκωση των προγραμμάτων καρκίνου υψηλής ποιότητας σε διεθνές, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο είναι ακόμη πιο σημαντικές δεδομένης της διακοπής των προγραμμάτων για τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021, περισσότερες από τις μισές χώρες που ανέφεραν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία του καρκίνου είχαν διακοπεί εν μέρει ή πλήρως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με τη συνεργασία, τη δέσμευση και την αλληλεγγύη, ωστόσο, μπορεί να δοθεί ελπίδα σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων για τους οποίους η θεραπεία του καρκίνου στο παρελθόν ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο..
Για 4η χρονιά ο ΜΓΣΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ ΣΥΜΜΕΤΈΧΕΙ ΜΕ ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΈΡΑΣ.
https://www.who.int/news/item/03-02-2022-world-cancer-day-closing-the-care-gap