Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η FIFA ηγείται του ποδοσφαίρου στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ρατσισμού Gianni Infantino: «Η FIFA και το ποδόσφαιρο είναι ενωμένα»

Συμμετοχή του Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 

  στην ημέρα ,με την προώθηση της καμπάνιας  στα κοινωνικά του δύκτια 

#FightRacism 

#StopRacism, #StopViolence  #StopDiscrimination #PanserraikosMGS


  


  • Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

  • Η FIFA ηγείται του ποδοσφαίρου στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ρατσισμού
  • Gianni Infantino: «Η FIFA και το ποδόσφαιρο είναι ενωμένα»

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ο κόσμος γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων . Η ημερομηνία επιλέχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τον εορτασμό της σφαγής Sharpeville, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 61 χρόνια σήμερα, όταν η αστυνομία σκότωσε 69 άτομα που διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον του νόμου περί νόμου του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Στη Νότια Αφρική και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις δεκαετίες μετά από αυτή τη συγκλονιστική τραγωδία. Ωστόσο, το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, «Η νεολαία στέκεται ενάντια στον ρατσισμό», αντικατοπτρίζει την οργή και την αγανάκτηση - ιδίως μεταξύ των νέων - που εκφράστηκαν σε πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της φυλετικής αδικίας.

Αυτή η αίσθηση σκοπού έχει επίσης παρατηρηθεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με παίκτες σε όλο τον κόσμο να γονατίζουν για να υποστηρίξουν και να ευαισθητοποιήσουν το κίνημα των Black Lives Matter. Ο Πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino μίλησε δημοσίως για να τους υποστηρίξει, και επανέλαβε ότι το ποδόσφαιρο - και η FIFA ως κυβερνητικό όργανο του παιχνιδιού - πρέπει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Σήμερα και κάθε μέρα, η FIFA και το ποδόσφαιρο ενώνονται ενάντια στον ρατσισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της FIFA. «Δεν υπάρχει χώρος για φυλετικές διακρίσεις στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία. Ως κυβερνητικό σώμα ποδοσφαίρου παγκοσμίως, η FIFA αναγνωρίζει και αναλαμβάνει την ευθύνη της να ηγηθεί της καταπολέμησης των διακρίσεων.

"Αυτός ο αγώνας βασίζεται επίσης στην εφαρμογή μέτρων από τη FIFA, από τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες και από 211 ενώσεις-μέλη της FIFA σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η FIFA παραμένει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς μας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και κάθε είδους βία, όπου κι αν υπάρχει. "



Αλλά τι μοιάζει η «καθοδήγηση στην καταπολέμηση των διακρίσεων» στην πράξη; Σύμφωνα με το Infantino, υπήρξε βασική αρχή στην εφαρμογή νέων μέτρων για τη μετατροπή του οργανισμού.

Όραμα και στρατηγική

  • Το προσχέδιο της FIFA για τα επόμενα χρόνια - Κάνοντας το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο: Το όραμα 2020-2023 - περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες: «Καταπολέμηση του ρατσισμού και όλων των άλλων μορφών διακρίσεων» και «Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» . Το πρώτο περιλαμβάνει τη δέσμευση να «ξεριζώσει όλες τις μορφές διακρίσεων στο ποδόσφαιρο με την εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών κατά των διακρίσεων, μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εργαλειοθήκες για τη στήριξη των ενώσεων μελών στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».
  • Σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού της FIFA, τα κύρια και συνεχή μέτρα της FIFA για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων εστιάζουν σε όλα τα χαρακτηριστικά των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Ο οδηγός ορθής πρακτικής της FIFA για τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων καθορίζει μια στρατηγική πέντε πυλώνων: εκπαίδευση, κανονισμοί, έλεγχοι και κυρώσεις, δικτύωση και δέσμευση και επικοινωνίες.


Αυτοί οι πέντε πυλώνες αποτελούν τη βάση για αρκετά συνεχιζόμενα μέτρα της FIFA για την προώθηση και την προώθηση της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Δραστηριότητες και μέτρα

  • Πειθαρχικός κώδικας της FIFA: Η αρχή της μηδενικής ανοχής ενημερώθηκε το 2019. Ο κώδικας αναφέρει σαφώς ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο και ότι η FIFA δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή διακριτικής συμπεριφοράς. Το πεδίο εφαρμογής, ο ορισμός και το περιεχόμενο έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και τη στάση του δικτύου Fare (βλ. Άρθρο 13 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA ).
  • Διαδικασία τριών βημάτων :Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς της FIFA και συνιστάται όλες οι ενώσεις μελών της FIFA να τη χρησιμοποιούν για τους εθνικούς τους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, ο διαιτητής έχει την εξουσία να σταματήσει πρώτα τον αγώνα και να ζητήσει μια δημόσια ανακοίνωση ζητώντας να σταματήσει η διακριτική συμπεριφορά, να αναστείλει τον αγώνα έως ότου η συμπεριφορά σταματήσει μετά από άλλη προειδοποιητική ανακοίνωση και, τέλος, εάν η συμπεριφορά εξακολουθεί να υφίσταται αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αγώνα. Κατά γενικό κανόνα, ένας αγώνας χάνεται αυτόματα εάν ο διαιτητής αποφασίσει να τον εγκαταλείψει αφού εφαρμόσει τη διαδικασία τριών βημάτων για ένα περιστατικό που εισάγει διακρίσεις. Επιπλέον, η FIFA προέτρεψε όλες τις ενώσεις-μέλη, πρωταθλήματα, συλλόγους και πειθαρχικά όργανα να εισαγάγουν τη διαδικασία τριών βημάτων στους εσωτερικούς τους διαγωνισμούς (βλ. Εγκύκλιο 1682 της FIFA).
  • Σύστημα παρακολούθησης κατά των διακρίσεων της FIFA : Η FIFA έχει εφαρμόσει το σύστημα παρακολούθησης κατά των διακρίσεων για τον εντοπισμό διακριτικής συμπεριφοράς στους διαγωνισμούς της FIFA, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών περιστατικών. Οι εκτιμήσεις κινδύνου, οι ειδικές αναφορές αγώνων και τα αποδεικτικά στοιχεία παρέχουν τη βάση για την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA σε περίπτωση που πρέπει να ανοίξει πειθαρχικές διαδικασίες.
  • Καθοδήγηση για τις ενώσεις-μέλη της FIFA: Ο Οδηγός ορθής πρακτικής της FIFA για τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων υποστηρίζει όλες τις ενώσεις-μέλη της FIFA για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους για να διασφαλίσουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα χωρίς διακρίσεις. Η FIFA βοηθά τις ενώσεις-μέλη να ενισχύσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά τους κανονισμούς, την εκπαίδευση, τις κυρώσεις και τους ελέγχους, τη δικτύωση και την εμπλοκή και τις επικοινωνίες, καθώς και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα σχέδια δράσης τους.
  • FIFA Diversity Award και καμπάνιες: Το 2016, η FIFA δημιούργησε ένα ετήσιο βραβείο για να αναγνωρίσει μια εξαιρετική οργάνωση, πρωτοβουλία ή προσωπικότητα ποδοσφαίρου που υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και σε σταθερή βάση.
  • Εκπαίδευση για την ποικιλομορφία και την καταπολέμηση των διακρίσεων: Αυτό γίνεται για υπαλλήλους αγώνων της FIFA, υπαλλήλους της FIFA, άλλο προσωπικό (όπως επιμελητές, προσωπικό τροφίμων και ποτών κ.λπ.) και εθελοντές σε διαγωνισμούς της FIFA


Υπήρξαν επίσης νέες προσπάθειες για ενίσχυση και προσθήκη σε αυτές τις πρωτοβουλίες ως απάντηση σε περιστατικά που εισάγουν διακρίσεις και στην παγκόσμια έκκληση για δράση γύρω από το κίνημα των Μαύρων Ζωών.

Πρόσφατες εξελίξεις

  • Η FIFA βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ενίσχυσης του δικού της ολοκληρωμένου προγράμματος κατά των διακρίσεων, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεμελίωση των κυβερνητικών οργάνων για προληπτικά μέτρα για την προώθηση της ισότητας στο ποδόσφαιρο.
  • Η FIFA υποστήριξε την Επιτροπή της ΕΕ να δρομολογήσει το νέο της σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η FIFA συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή στο θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Εκτός από τη διοργάνωση της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η FIFA εκπροσώπησε ο πρώην επιθετικός του Βελγίου και ο θρύλος της FIFA Mbo Mpenza, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του ρατσισμού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης.
  • Τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω οργής για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο συνδυασμός 40 FIFA Legends και των τωρινών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο καθένας με μαύρη φανέλα, πήρε το μήνυμα των #StopRacism, #StopViolence και #StopDiscrimination στα κοινωνικά μέσα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA παραμένει το εμβληματικό γεγονός του ανδρικού ποδοσφαίρου και, με τα μάτια του κόσμου να είναι στο Κατάρ το επόμενο έτος, η FIFA θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βάλει τον αγώνα κατά των διακρίσεων μπροστά και στο κέντρο.

Μέτρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA

  • Προσαρμοσμένη εκπαίδευση για την ποικιλομορφία και την καταπολέμηση των διακρίσεων για κάθε ομάδα-στόχο: αξιωματούχοι αγώνων, προσωπικό ασφαλείας (επιμελητές κ.λπ.), προσωπικό τροφίμων και ποτών, προσωπικό φιλοξενίας, εθελοντές.
  • Διαπολιτισμική ενημέρωση και καθοδήγηση κατά των διακρίσεων για συμμετέχοντες και συμμετέχοντες.
  • Ευαισθητοποίηση με συμμετέχουσες ενώσεις μελών.
  • Μηχανισμός παραπόνων για συμμετέχοντες και συμμετέχοντες.
  • Διαδικασία για διακριτικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της αντιδραστικής και προληπτικής ανακοίνωσης σταδίων και της διαδικασίας τριών βημάτων.
  • Σύστημα παρακολούθησης κατά των διακρίσεων με παρατηρητές αγώνα κατά των διακρίσεων σε όλους τους αγώνες.

  • https://www.fifa.com/who-we-are/news/infantino-fifa-embraces-its-responsibility-to-lead-the-fight-against-discriminat








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου