Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

International Day Migrant 2015

Μιγραντ δαυ

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούνται να υποστηρίξουν την Διεθνή  Ημέρα για τους Μετανάστες, μέσω της διάδοσης των πληροφοριών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μεταναστών, καθώς και μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και το σχεδιασμό των δράσεων για την εξασφάλιση της προστασίας τους.

Mήνυμα της Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο από το κίνημα των γυναικών και των ανδρών, που πλήττουν τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 232 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες σε όλο τον κόσμο.
Φέτος, είδαμε το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες, με το όνειρο να χτίσει νέα, ασφαλή και ευημερούσα ζωή - πολλοί από αυτούς ποτέ δεν φτάνουν στο επιθυμητό προορισμό τους. Αυτή η τραγική πραγματικότητα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση στη διεθνή μετανάστευση.
© UNICEF / UNI195353 / Georgiev
Αύγουστο του 2015: Lamar (πρώτο πλάνο), 4, ταξίδεψε με τη μητέρα της για λίγο περισσότερο από δύο μήνες από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας στη συνοριακή Γευγελή.
Η μετανάστευση ήταν πάντα μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, και αυτό έχει συμβάλει στην πολιτιστική, οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική πλούτο του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε κάθε κοινωνία σχετικά με τα οφέλη της μετανάστευσης για την ευημερία και την ανάπτυξη και πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον όλων των μορφών ρατσισμού και των διακρίσεων.
Το 2030 Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για νέα δράση - ενσωματώνονται στην Αειφόρο Ανάπτυξη Στόχος δεν είναι.10 "για τη διευκόλυνση της ομαλής, ασφαλούς, τακτική και υπεύθυνη μετανάστευση και την κινητικότητα των ατόμων, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης των προγραμματισμένων και χρηστή διαχείριση των μεταναστευτικών πολιτικών».
 Η UNESCO θα συνεργαστεί με τους εταίρους των Ηνωμένων Εθνών στην Παγκόσμια Ομάδα Μεταναστευτικής για την υλοποίηση των στόχων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στην Ατζέντα 2030. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μετανάστες μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή.
Για να μειωθεί το κόστος της μετανάστευσης, η UNESCO έχει ξεκινήσει την εκπόνηση ενός οικουμενικού προτύπου για την αναγνώριση των διπλωμάτων και των επαγγελματικών προσόντων. Είμαστε παγκόσμια προώθηση της Αγωγής του Πολίτη για την προώθηση νέων μορφών αλληλεγγύης, που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός μεταξύ όλων των λαών. UNESCO οδηγεί την Διεθνή Συνασπισμό των Πόλεων κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς πόλεις και θα βελτιώσει την ευημερία όλων των κατοίκων.Παρόμοια στόχοι καθοδηγούν τη Διεθνή Δεκαετία για την επαναπροσέγγιση των Πολιτισμών (2013-2022), η οποία ηγείται της UNESCO είναι σε όλο τον κόσμο, για την εμβάθυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Σήμερα, εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά έχουν ξεκινήσει διασυνοριακή μετανάστευση στην επιδίωξη μιας ζωής με αξιοπρέπεια, σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας από τη φτώχεια και τον κίνδυνο της σύγκρουσης. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, καλώ όλα τα κράτη μέλη και τους εταίρους να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για την παγκόσμια αλληλεγγύη, να δημιουργήσει νέους δρόμους για τη βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, όπου κανείς δεν μένει πίσω.

Ο Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΚΟΣ, ο Όμιλος Σερρών για UNESCO ,,η ΠΡΑΞΙΣ συμμετέχουν με την προώθηση του μηνύματος μέσα από τα facebook  των και ta κοινωνικά δίκτυα και με την παρουσίαση της ημέρας στο www.rodonfm.net

Ο Όμιλος θα παρουσίαση την Ημέρα στο 5ο Γυμνάσιο Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου