Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

2 Ημέρες με δράση για την Παγκόσμια ημέρα του AIDS 2016











Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS , πραγματοποιήθηκε χθες , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, στην είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής ΕνότηταςΣερρών.
Εκστρατεία ενημέρωσης κατά του AIDS από φορείς των Σερρών 



Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Σερρών, την Οροθετική Φωνή, τον Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός», η ΠΡΑΞΙΣ  διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους Σερραίους, τονίζοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Στις Σέρρες ,χθες το πρωί,Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πραγματοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης κατά του AIDS στην είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής ΕνότηταςΣερρών.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Σερρών, την Οροθετική Φωνή, τον Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός», και την Ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS  διένειμανενημερωτικό υλικό στους Σερραίους, τονίζοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης. Πρόκειται για μία ενέργεια που στοχεύει στην συνεχή επαγρύπνηση των πολιτών όσον αφορά στους τρόπους που μπορούν να προστατευτούν από τον ιότου AIDS.
Η κ. Καίτη Εμμανουηλίδου, πρόεδρος Ομίλου Unesco Σερρών, αναφερόμενη στην εκστρατεία ενημέρωσης ,τόνισε «Η συμμετοχή του Ομίλου σε αυτή την καμπάνια είναι συμβολική,γιατί κλείνει είκοσι χρόνια που τα Ενωμένα Έθνη δημιούργησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τον AIDS, θεωρώντας ότι το να πεθαίνουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι ,είναι ένας αριθμός που πρέπει η Παγκόσμια κοινωνία να φροντίσει για αυτό, να μην έχει συνέχεια αυτό το κόστος ζωής. Πιστεύουμε ότι η μικρή κινητοποίηση που έχουμε σήμερα εδώ, έχει φυσικά τον συμβολισμό της και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε την δική μας κοινωνία να δει το πρόβλημα».
Στην ερώτηση αν ο κόσμος ανταποκρίνεται στην εκστρατεία ενημέρωσης, η κ. Εμμανουηλίδου, δήλωσε «Δεν είναι εύκολο σήμερα να πλησιάσεις την ελληνική κοινωνία, έχει πολλά προβλήματα ο κόσμος ,αλλά πρέπει να μάθει ότι ένα από τα προβλήματα είναι και αυτό, διότι έχουμε νέα παιδιά, και τα νέα παιδιά μέσα σε αυτή την γενικότερη απραξία και αδιαφορία πρέπει να ενημερωθούν. Άρα λοιπόν όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες, ζωντανοί και επιθετικοί στο πρόβλημα. Ειδάλλως δεν γίνεται».
Αναφορικά με τα επίπεδα διάδοσης του ιού του AIDS στην περιοχή των Σερρών, η κ. Εμμανουηλίδου, ανέφερε « Δυστυχώς είμαστε ο πρώτος νομός στην Ελλάδα σε θέματα AIDS. Αυτό το πρόβληματων ανθρώπων, των ανοιχτών συνόρων , δεν μιλάμε βέβαια για τους πρόσφυγες, μιλάμεγιαπαλιότερα απότις γειτονικές χώρες, έχουν δώσει μια ελευθερία ανεξέλικτη και έχουν κάνει τις Σέρρες νούμερο ένα νομό στο AIDS ».
«Ξέρω ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει προγράμματα της Unesco. Στα σχολεία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων και για το AIDS. Υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία για το AIDS αλλά δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε, να είναι μάθημα» σημείωσε η κ. Εμμανουηλίδου.
Ο κ. Βασίλης Χατζημιχαηλίδης, πρόεδρος Μ.Γ.Σ. « Πανσερραϊκός», δήλωσε, «Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και ο Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός», συμμετέχειστην εκστρατεία ενημέρωσης κατά του AIDS, κατά της μάστιγας αυτής, που όπως αποκαλείται μάστιγας του αιώνα. Με έντυπο ενημερωτικό υλικό το οποίο μοιράζεται εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, έχουμε αρκετούς επισκέπτες, έχουμε μοιράσει αρκετά φυλλάδια και πιστεύω ότι συμβάλουμε με αυτόν τον τρόποστην καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση όλου αυτού του προβλήματος του AIDS»
Ο κ. Γιώργος Τσιφούτης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας του Τμήματος της Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ανέφερε «Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η Διεύθυνση Υγείας του Τμήματος της Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, μαζί με άλλους φορείς διοργανώνει ενημέρωση για το ιό του AIDS. Επίσης διανέμονται φυλλάδια ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για να σταματήσει αυτή η αρρώστια που ακόμα δεν έχει βρεθεί το φάρμακο αντιμετώπισής της και να μην συνεχίσουν να δημιουργούνται νέα κρούσματα. Στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε τέτοια θέματα, η δημόσια υγεία μας ενδιαφέρει όλους και η νέα γενιά, το μέλλον μας, πρέπει να γνωρίζειγια τέτοια θέματα ».
Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού, τονίζοντας ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2015, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2015), όπως και στα παιδιά (150.000 το 2015).
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com





"ΟΧΙ ΣΤΟ AIDS, ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ" ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Ημερομηνία καταχώρησης 01-12-2016 10:44


Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Όλοι μαζί λέμε :«ΟΧΙ στο AIDS, ΝΑΙ στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!»



Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) καιτην εθελοντική συμμετοχή του Basketball Club «Πελαργοί» και του Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός».
Όλοι μαζί λέμε: «ΟΧΙ στο AIDS, ΝΑΙ στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!» το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθε ςτο πρωί , Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στο Δ.Α.Κ. Σερρών (τέρμα Εξοχών) στην κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων στην πόλη των Σερρών. Την διοργάνωση της εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είχε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και με την εθελοντική συμμετοχή του Basketball Club «Πελαργοί» και του Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός».
Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της πόλης των Σερρώνκαι του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε συμβολική υποδοχή από την εθελοντική ομάδα του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και στην συνέχεια επιστημονική ομιλία με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο του AIDS» από τον ιατρό Δρ. Θάνο Π. Μηλούση, Ειδικό Παθολόγο, εκπαιδευθέντα στην Κλινική Ειδικών Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.. Ακολούθησε σχολιασμός από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές των Λυκείων.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφορικά με την εκδήλωση, δήλωσε «Με χαρά βρίσκομαι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ως υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, δίνοντας την αιγίδα σε αυτή την εκδήλωση, όπου συμμετέχει η νεολαία της πόλης μας μαζί με τους Πελαργούς, σε αυτή την σημαδιακή μέρα, την ημέρα κατά του AIDS. Ένα φαινόμενο που δυστυχώς πλήττει ιδιαίτερα την νεολαία. Η παρουσία όλων των παιδιών,μαζί με όλη αυτή την ετοιμασία που έγινε,δείχνει την κοινωνικότητα που πρέπεινα έχουμε.Μια κοινή εκδήλωση,να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο για την καταπολέμηση του AIDS. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές»
Ο Δρ. Θάνος Π. Μηλούσης, Ειδικός Παθολόγο, αναφερόμενος στην ομιλία του τόνισε «Είναι μια επιστημονική ομιλία η οποία στοχεύει ακριβώς στην ομάδα της κοινωνίας μας ,τους μαθητές της Γ΄ Λυκείουτων Σερρών, για να τους ενημερώσουμε για την πανδημία που ονομάζεται AIDS. Νομίζω ότι δεδομένης και της απουσίας ενός μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία η σημερινή μέρα είναι μια αφορμή να τους προσφέρουμε την ελάχιστη γνώση ,τον προβληματισμό απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν στην ζωή τους και στην κοινωνία. Νομίζω ότι το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής πρέπει να υπάρχει ως μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα’.
Ο κ. Φώτης Κοκολιός, καθηγητής Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ανέφερε «Η σημερινή εκδήλωση με αφορμή την αυριανήΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, είναι μια ενημέρωση στους τελειόφοιτους μαθητές των σχολείων της πόλης για το AIDS. Στην εποχή μας που η πληροφόρηση έρχεται από χίλιες μεριές, σίγουρα τα παιδιά γνωρίζουν για το AIDSαλλά το γεγονός ότι σήμερα γίνεται αυτή η ενημερωτική συνάντηση είναι στα συν, θα ενημερωθούν και θα πάρουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες».
Ο κ. Βασίλης Χατζημιχαϊλίδης, πρόεδρος Μ.Γ.Σ. «Πανσερραϊκός», δήλωσε, «Η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου, τα παιδιά που είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους και να κοιτάξουν το μέλλον τους τώρα σε μια νέα φάση της ζωής τους, να τα ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα του AIDS. Είναι πολύ σημαντικό, η παγκόσμια ημέρα έχει σκοπό να θυμηθούμε τα θύματα του AIDS,να θυμηθούμε ότι η μάστιγα αυτή υπάρχει ακόμα δεν έχει εξαλειφτεί , ο μόνος τρόπος είναι η προφύλαξη, η σωστή προφύλαξη . Να το γνωρίζουν τα παιδιά αυτό και όσο μπορούμε εμείς να τους το μαθαίνουμε και να δίνουμε σωστές κατευθυντήριες οδηγίες».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε συμβολική υποδοχή από την εθελοντική ομάδα του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και στην συνέχεια επιστημονική ομιλία με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο του AIDS» από τον ιατρό Δρ. Θάνο Π. Μηλούση, Ειδικό Παθολόγο, εκπαιδευθέντα στην Κλινική Ειδικών Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.. Ακολούθησε σχολιασμός από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές των Λυκείων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με φιλικό αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των ομάδων «Επίλεκτοι Μαθητές Γ’ τάξης Λυκείων Σερρών – Πελαργοί».
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου