Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η 21η Μαρτίου είναι η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων


 

Ο ΜΓΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ ΠΡΟΩΘΕΊ ΤΗΝ ΔΡΆΣΗ ΜΈΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΔΥΚΤΙΑ ΛΌΓΩ Covid 19

Η 21η Μαρτίου είναι η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων




Ο Gerald Asamoah ήταν ο πρώτος αφρικανικός γεννημένος παίκτης που εκπροσώπησε τη Γερμανία
«Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώσει»
Ένας επιλαχόντας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA ™ το 2002, ο Gerald Asamoah κέρδισε επίσης το Κύπελλο DFB δύο φορές και έκανε σχεδόν 300 εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα, κερδίζοντας 43 διεθνή όρια για τη Γερμανία. Ο επιθετικός έπαιξε επίσης το ρόλο του στο θρυλικό «καλοκαιρινό παραμύθι» της χώρας, όταν τερμάτισε στην τρίτη θέση ως φιλοξενούσα χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.




Με την πρώτη ματιά, η Asa φαίνεται να είχε μια ικανοποιητική και σχεδόν τέλεια καριέρα. Ωστόσο, δεν ήταν όλα θετικά στα 15 του χρόνια ως επαγγελματίας παίκτης και όχι μόνο σε αθλητικούς όρους. Παρά όλες τις όμορφες πτυχές του ποδοσφαίρου, το ίδιο το παιχνίδι δεν είναι απαλλαγμένο από αρνητικές επιρροές, με ρατσισμό και διακρίσεις αναμφίβολα το άσχημο από αυτά.

Γεννημένος στο Mampong της Γκάνας, ο Asamoah έπρεπε επίσης να υπομείνει τέτοιες εμπειρίες όταν έφτασε στη Γερμανία πριν από 30 χρόνια. Έκανε ιστορία το 2001 όταν, λίγο μετά την απόκτηση ιθαγένειας, έγινε ο πρώτος αφρικανικός γεννημένος παίκτης που εκπροσώπησε τη Γερμανία. Εκείνη την εποχή, ο Asamoah είπε ότι η απόφασή του υποκινήθηκε από την επιθυμία «να κάνει ίσως τη διαφορά», δηλαδή ότι «μερικοί άνθρωποι θα αναγνώριζαν ότι οι μαύροι μπορούν επίσης να κάνουν καλό για τη Γερμανία».



Για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων , μιλήσαμε με τον 42χρονο για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία και για το ρόλο που μπορούν να παίξουν το ποδόσφαιρο και η FIFA.

Ως ασκούμενος Χριστιανός, ο Asamoah πιστεύει ότι το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει δίκιο στη μακροχρόνια δέσμευσή του για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων. «Όσο μπορείτε να κάνετε περισσότερα, πρέπει πάντα να το κάνετε», είπε. "Προφανώς είναι καλό να το βλέπεις αυτό όπως έχει ήδη γίνει, αλλά μπορείς πάντα να κάνεις περισσότερα."

Ο αγώνας φαίνεται να έχει αντίκτυπο καθώς έχουν ήδη υπάρξει αλλαγές και βελτιώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. «Αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν θέλουν να καταλάβουν και πρέπει να το πολεμήσεις. Πρέπει να προσπαθήσετε να κερδίσετε αυτούς τους ανθρώπους. "




Λίγους μήνες μετά το κλείσιμο των παπουτσιών του ως παίκτη, ο Asamoah έκανε μια υψηλή εμφάνιση στο FIFA Ballon d'Or Gala 2015 όταν έλαβε το FIFA Fair Play Award για λογαριασμό όλων των ποδοσφαιρικών ενώσεων και συλλόγων σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στη βοήθεια των προσφύγων.


«Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται απλώς για όρθια πράγματα που πρέπει να είναι εντελώς φυσιολογικά: καλωσορίζοντας άτομα που χρειάζονται βοήθεια με μια ζεστή καρδιά. Έχω ζήσει από πρώτο χέρι πώς είναι να έρθω σε μια ξένη χώρα και να γίνω δεκτός εκεί. Γι 'αυτό είναι φυσικό να εμπλέκω. "

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο FIFA.com , ο Asamoah είπε ότι η «πίστη του στον Θεό» τον βοήθησε σε κρίσιμες καταστάσεις. «Όταν ακούτε και βλέπετε ότι κάτι έχει συμβεί ξανά, αναρωτιέστε γιατί μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος σας ή από πού είστε. Πρέπει να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε όλους. Είναι κρίμα και είναι απογοητευτικό που πρέπει ακόμη να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα το 2021. "

Υπήρξαν αλλαγές προς το καλύτερο; «Συνήθιζα να ρίχνω μπανάνες σε μένα», είπε ο Asamoah. «Αυτό δεν συμβαίνει πια στις μέρες μας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει εχθρότητα.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που πραγματικά ενώνει τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνικότητες στο αποδυτήριο και όλοι έχουν μόνο έναν στόχο: να είναι επιτυχημένοι μαζί. Οι σύλλογοι και οι ποδοσφαιριστές έχουν θέση ως πρότυπα. Εάν κάποιος στο κοινό, όπως για παράδειγμα ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, λέει κάτι ενάντια στον ρατσισμό, τότε έχει ευρύτερη εμβέλεια.

"Η βιωσιμότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Πρέπει να δράσουμε περισσότερο από ό, τι αντιδρούμε. Πολλές φορές το ζήτημα εμφανίζεται μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν συμβαίνει κάτι. Πρέπει να μπαίνουμε στα σχολεία περισσότερο και τα άτομα με πλατφόρμα πρέπει να στείλουν μήνυμα ότι είμαστε όλοι ίδιοι. "




Asamoah στο ...
... οι δικές του εμπειρίες με διακρίσεις

«Πάντα έλεγα ότι δεν θα αλλάξετε πολλά αν δεν μιλήσετε. Έχω αντιμετωπίσει πολλή αρνητικότητα και προσπάθησα να το αντέξω. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις άτομα που δυστυχώς ήδη σκέφτονται με διακριτικό τρόπο, αλλά οι νέοι που είναι η επόμενη γενιά και δεν έχουν προκαταλήψεις πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος. Αυτό πάντα προσπαθούσα να μεταδώσω.

«Η χειρότερη στιγμή ήταν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Είχα πραγματικά την αίσθηση ότι ήμουν πλήρως αποδεκτός και πραγματικά ανήκε. Μετά από όλα, η ομάδα ήταν επιτυχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά ξαφνικά, μερικές εβδομάδες αργότερα, είχα ένα παιχνίδι με τον Schalke και με χλευάζω στα γήπεδα και προσβάλλω τη λέξη «n» - ακόμη και από τους ίδιους ανθρώπους που με ενθουσίαζαν μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Αυτό με πληγώνει πολύ. Ήταν ένα βήμα πίσω για το οποίο ήμουν απίστευτα απογοητευμένος. "

... βοήθεια μέσω του ποδοσφαίρου

«Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενωθεί. Όλοι γνωρίζουν το παιχνίδι και όλοι μπορούν να το παίξουν, ανεξάρτητα από το φόντο τους. Μόλις ξεκινήσετε, έχετε έναν κοινό στόχο αμέσως - να είστε επιτυχημένοι. Το ποδόσφαιρο με βοήθησε πολύ όταν μετακόμισα στη Γερμανία από τη Γκάνα σε ηλικία 12 ετών, γιατί μου έδωσε άμεση επαφή με ανθρώπους. Προφανώς είχα και την οικογένειά μου, αλλά χάρη στο ποδόσφαιρο μπόρεσα να μάθω για τον άλλο πολιτισμό από πρώτο χέρι και αμέσως έγινα δεκτός ως μέλος της κοινότητας από τους νέους συμπαίκτες μου. Γι 'αυτό είμαι πολύ ευγνώμων στο ποδόσφαιρο και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα είχα ευκαιρίες να είμαι εκεί που είμαι τώρα χωρίς αυτό. "

... ξεκινώντας από το κλαμπ του

«Τότε δεν μίλησα γερμανικά. Γι 'αυτό είναι καλό να εγγραφείτε σε αθλητικό σωματείο. Σας δίνει μια καλή βάση για να κάνετε τα πρώτα βήματα, όσον αφορά τη γλώσσα, την κίνηση και την ολοκλήρωση έως ότου έχετε κοινούς στόχους και επιτυχίες. Επιπλέον, είναι πάντα καλύτερο να βρίσκεστε σε αθλητικό σωματείο παρά να κάθεστε στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση. Το ποδόσφαιρο με βοήθησε να σηκωθώ στα πόδια μου και να μάθω να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις, γιατί αυτό πρέπει να κάνετε στο γήπεδο. "

https://www.fifa.com/who-we-are/news/asamoah-football-is-a-sport-that-really-brings-people-together

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου