Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ο ΟΗΕ και η FIFA μοιράζονται στρατηγικούς κοινωνικούς στόχους

 




Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021 στις 10:03 (τοπική ώρα)

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κα Amina J. Mohammed είχε μια εικονική συνάντηση με τον Πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino, στην οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με κοινές προτεραιότητες και τη σημασία των επειγουσών ενεργειών και δεσμεύσεων για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030.

Συζήτησαν τον ρόλο του ποδοσφαίρου ως δύναμης για το καλό και εργαλείο ελπίδας, ιδιαίτερα καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία του COVID-19. Ορισμένες ευκαιρίες για δέσμευση και συνεργασίες επισημάνθηκαν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Κατάρ 2022™ , στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά.

«Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν τη συνεργασία με τη FIFA, ιδιαίτερα τις δυνατότητες του ποδοσφαίρου να υποστηρίξει τους SDGs», είπε η κ. Mohammed. «Η δέσμευσή μας είναι σημαντική για να προσδιορίσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Ο πρόεδρος της FIFA συμφώνησε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το ποδόσφαιρο να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας. «Είναι σημαντικό για εμάς στη νέα FIFA να μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ. Η νέα FIFA είναι ένας υπεύθυνος φορέας και ένας βιώσιμος οργανισμός. Είναι ένας οργανισμός που γνωρίζει ότι το ποδόσφαιρο ξεπερνάει τους αγώνες. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερο από αυτό».


Το κάλεσμα, το οποίο έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ήταν μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για τον ρόλο του αθλήματος στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην οικοδόμηση καλύτερων μηχανισμών προστασίας από την κακοποίηση και την περιθωριοποίηση.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ενώ το εμβόλιο ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια τερματισμού της πανδημίας, το εμβόλιο έπρεπε να είναι ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους με δίκαιη διαθεσιμότητα σε όλο τον κόσμο. Η κ. Μοχάμεντ τόνισε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για επανασχεδιασμό της πολυμέρειας και την ανάγκη συνεργασίας με νέους και μη παραδοσιακούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της FIFA μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν θετικά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο όταν οι κοινότητες και οι χώρες ενώθηκαν, πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάκαμψης και επίσης τον ρόλο που μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο στην εκπαίδευση.

«Η κοινή γλώσσα του ποδοσφαίρου λειτουργεί παντού και είναι στο DNA της νέας FIFA να είναι ανοιχτό και θα χρησιμοποιήσουμε τις διοργανώσεις μας για να περάσουμε το μήνυμα», είπε ο Πρόεδρος της FIFA. «Μέσω του προγράμματος Football for Schools και μέσω ενός νέου προγράμματος τουρνουά αφρικανικών σχολείων, η εστίασή μας δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Η FIFA πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω του ποδοσφαίρου μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα, καθώς διδάσκει στα παιδιά τις αξίες και τους κανόνες και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του ποδοσφαίρου για την εκπαίδευση».

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν συμφωνώντας να ενισχύσουν τις υπάρχουσες σχέσεις και να αναπτύξουν περαιτέρω σχέδια σε σχέση με τους ΣΒΑ.

https://www.fifa.com/about-fifa/president/media-releases/un-and-fifa-share-strategic-social-goals



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου