Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ο αθλητισμός ρυθμίζει τη δράση για το κλίμα καθώς η ΔΟΕ και άλλοι αθλητικοί οργανισμοί συμμετέχουν στην καμπάνια «Race to Zero».

 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εντάχθηκε στην εκστρατεία «Race to Zero» που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρώσει την ηγεσία του κλίματος από μη κυβερνητικές οντότητες για να εργαστούν προς έναν κόσμο χωρίς άνθρακα. 

Η ανακοίνωση έγινε σε μια σύνοδο αφιερωμένη στον αθλητισμό με τίτλο Sports for Climate Action – On the Race to Net-Zero, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη της Μεγάλης Βρετανίας.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κλιματική κρίση θα φτιάξει ή θα καταστρέψει το μέλλον του πλανήτη μας», είπε ο HSH Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιωσιμότητας και Κληρονομιάς της ΔΟΕ, μιλώντας στη σύνοδο σε μια κεντρική ομιλία. «Αυτή η κρίση είναι ένα κάλεσμα για δράση για όλους, και για όλους εμάς, στον κόσμο του αθλητισμού. Ως ηγέτης του Ολυμπιακού Κινήματος, η ΔΟΕ έχει την ευθύνη να είναι μέρος της λύσης και εμείς έχουμε την ευθύνη να είμαστε φιλόδοξοι ως προς την ηγεσία της αλλαγής στον αθλητικό κόσμο».

«Τέσσερα χρόνια από τότε που δρομολογήσαμε το Πλαίσιο Δράσης Sports for Climate, περισσότεροι από 280 αθλητικοί οργανισμοί έχουν δεσμευτεί στους πρωταρχικούς στόχους της ευθυγράμμισης του αθλητισμού με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε η Patricia Espinosa, Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Ο κλάδος ανταποκρίθηκε με ανυπομονησία την πρόκληση, αλλά μας είπε επίσης ότι θέλει να κάνει περισσότερα και να το κάνει πιο γρήγορα. Αυτοί οι οργανισμοί καλούνται τώρα να μειώσουν τις εκπομπές κατά 50 τοις εκατό έως το 2030 το αργότερο και να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2040», πρόσθεσε.

Άλλοι αθλητικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία Race to Zero περιλαμβάνουν την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, τη FIFA, την Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα, την IBU και τη Formula E.

Όπως πολλοί άλλοι τομείς, ο αθλητισμός επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Το αναξιόπιστο χιόνι και οι θερμοκρασίες επηρεάζουν τα χειμερινά σπορ, ενώ η αυξανόμενη καλοκαιρινή ζέστη απειλεί την υγεία των αθλητών, των διοργανωτών εκδηλώσεων και των φιλάθλων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΔΟΕ πρόσφατα δεσμεύτηκε να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές άνθρακα κατά 50% έως το 2030 , σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και ανταποκρινόμενη στην τελευταία επιστήμη για την κλιματική αλλαγή.

"Αυτό είναι το κλειδί για το πώς θα κάνουμε τη μετάβαση από έναν οργανισμό ουδέτερο για τον άνθρακα σε έναν οργανισμό θετικό για το κλίμα έως το 2024. Μετά από αυτή τη δέσμευση, προτρέπουμε όλους τους αθλητικούς οργανισμούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους", πρόσθεσε ο Πρίγκιπας Άλμπερτ.

Δέσμευση της ΔΟΕ για το κλίμα

Ήδη ουδέτερη για τον άνθρακα, η ΔΟΕ στοχεύει να γίνει θετική για το κλίμα έως το 2024.

Αυτό θα επιτευχθεί με:

  • μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών της ΔΟΕ κατά 30 τοις εκατό έως το 2024 και κατά 50 τοις εκατό έως το 2030, στα τρία πεδία που ορίζονται από το Πρωτόκολλο GHG, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού·
  • αντιστάθμιση άνω του 100 τοις εκατό των υπόλοιπων εκπομπών του, κυρίως μέσω του έργου Ολυμπιακού Δάσους . και
  • χρησιμοποιώντας την επιρροή του για να ενθαρρύνει το ευρύτερο Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς και την εφοδιαστική του αλυσίδα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και να κάνουν τον αθλητικό κόσμο πιο βιώσιμο.

Το 2018, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η ΔΟΕ ανέπτυξε από κοινού το Πλαίσιο Δράσης του ΟΗΕ για τον Αθλητισμό για το Κλίμα . Το πλαίσιο που κυκλοφόρησε στο COP24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, στοχεύει στην προώθηση της δράσης για το κλίμα σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο. Περισσότεροι από 280 αθλητικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο έχουν εγγραφεί σε αυτό μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ΔΟΕ, η οποία επίσης πρωτοστατεί στην εφαρμογή της.

Ολυμπιακοί Αγώνες θετικοί για το κλίμα

Τον Μάρτιο του 2020, η ΔΟΕ πήρε την απόφαση να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες θετικό κλίμα . Από το 2030 και μετά, κάθε Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (OCOG) θα είναι συμβατικά υποχρεωμένη:

  • να ελαχιστοποιήσει και να αντισταθμίσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές άνθρακα· και
  • να εφαρμόσουν μόνιμες λύσεις μηδενικού άνθρακα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο.

Όλοι οι επερχόμενοι διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δεσμευτεί για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα, με το Παρίσι 2024 να στοχεύει να γίνει οι πρώτοι θετικοί για το κλίμα Αγώνες ακόμη και πριν από την προθεσμία του 2030.

«Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο, και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας», δήλωσε η Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Αριστείας του Παρισιού 2024, Georgina Grenon. «Γι' αυτό το Παρίσι 2024 έχει δεσμευτεί από τότε στην πλήρη ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για μείωση των εκπομπών κατά 50 τοις εκατό και φιλοξενία των πρώτων Αγώνων με θετικό αντίκτυπο στο κλίμα», πρόσθεσε.

Εμπνευσμένη αλλαγή

Στην αθλητική συνεδρία του COP26 συμμετείχε επίσης η διπλή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα και η Πρέσβειρα Βιωσιμότητας της ΔΟΕ, Hannah Mills, μιλώντας για τη δύναμη του αθλητισμού να εμπνέει θετικές αλλαγές. Με την υποστήριξη της ΔΟΕ, ο Mills συγκέντρωσε πρόσφατα αθλητές από όλο τον κόσμο σε μια ισχυρή έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

https://olympics.com/ioc/news/sport-sets-pace-for-climate-action-as-ioc-and-other-sports-organisations-join-race-to-zero-campaign .

,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου