Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Το Ολυμπιακό Δάσος μεγαλώνει ως συμβολικό δέντρο που φυτεύτηκε από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Μπαχ στη Σενεγάλη

Το Ολυμπιακό Δάσος μεγαλώνει: Με αφορμή μια επίσκεψη στη Σενεγάλη, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2026, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, συνοδευόμενος από τα μέλη της ΔΟΕ Kirsty Coventry και Mamadou Diagna Ndiaye, φύτεψε ένα συμβολικό ιθαγενές δέντρο στο το μελλοντικό Ολυμπιακό Χωριό Νέων στο Ντακάρ. Αυτό γιορτάζει την πρώτη φάση των δραστηριοτήτων δενδροφύτευσης για το Ολυμπιακό Δάσος στη Σενεγάλη και το Μάλι, όπου έχουν ήδη φυτευτεί 70.000 σπορόφυτα μέχρι σήμερα.
Μιλώντας στην τελετή φύτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πανεπιστημιούπολη του Διαμνιάδιου –μελλοντική πατρίδα των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Ντακάρ 2026– ο Πρόεδρος Μπαχ χαιρέτισε την πρόοδο του έργου: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω ότι το έργο είναι τώρα σε εξέλιξη και ότι τα πρώτα 70.000 δέντρα φυτεύτηκαν σε χωριά της Σενεγάλης και του Μάλι στη ζώνη Σαχέλ. Το Ολυμπιακό Δάσος είναι κάτι περισσότερο από τη φύτευση δέντρων. Οι κοινότητες στη ζώνη του Σαχέλ θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτό το έργο βλέποντας μια αύξηση στην ανθεκτικότητά τους στο κλίμα, στην επισιτιστική ασφάλεια, στη διατροφή και στις ευκαιρίες εισοδήματος. Το Ολυμπιακό Κίνημα έχει να κάνει με την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού και το Ολυμπιακό Δάσος καταδεικνύει τη δέσμευσή μας σε αυτό το όραμα».
Συνολικά, το έργο του Ολυμπιακού Δάσους θα περιλαμβάνει τη φύτευση περίπου 590.000 ιθαγενών δέντρων για τέσσερα χρόνια σε 90 χωριά στο Μάλι και τη Σενεγάλη, αποκαθιστώντας περίπου 2.000 εκτάρια υποβαθμισμένων δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Ο Πρόεδρος Μπαχ πρόσθεσε: «Το Ολυμπιακό Δάσος είναι βασικός μοχλός της φιλοδοξίας της ΔΟΕ να μεταβεί από τώρα ως ουδέτερος ως προς τον άνθρακα οργανισμό σε έναν οργανισμό θετικό για το κλίμα το 2024 και μας βοηθά να αφαιρέσουμε περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι εκπέμπουμε. Με αυτό θέλουμε να οδηγήσουμε το δρόμο για ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα».
Στην τελετή, η κ. Ρουγκιάτου Διάλλο, γραμματέας της επιτροπής του χωριού Σινθίου Φίσσα και άμεση δικαιούχος του έργου, είπε: «Πέρασαν πέντε χρόνια που δεν είχαμε δει πολλά δέντρα. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχε βροχή και πολλή σκόνη. Το έργο του Ολυμπιακού Δάσους είναι επωφελές για τους τοπικούς πληθυσμούς και κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Για παράδειγμα, στο χωριό μας έχουν φυτευτεί πολλά είδη οπωροφόρων δέντρων όπως λεμονιές, μάνγκο και μαόνι, κάτι που μας βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του υποσιτισμού και του υποσιτισμού».
Οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν επίσης ενεργά στην επίβλεψη της ανάπτυξης και της υγείας των δενδρυλλίων και στην αναφορά τυχόν προβλημάτων.
Εκτός από τη δέσμευση άνθρακα με τη φύτευση δέντρων, η πρωτοβουλία δημιουργεί ποικίλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε μια περιοχή που πλήττεται συχνά από ξηρασίες και πλημμύρες, οδηγώντας σε σταθερή υποβάθμιση της γης και των πηγών τροφής. Το έργο συμβάλλει στο Σινικό Πράσινο Τείχος της Αφρικής, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που αποκαθιστά υποβαθμισμένα τοπία σε όλο το Σαχέλ.
Οι δραστηριότητες του Ολυμπιακού Δάσους επί τόπου υλοποιούνται από την Tree Aid, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με εμπειρία άνω των 35 ετών που εργάζεται με ανθρώπους στις ξηρές περιοχές της Αφρικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με την καλλιέργεια δέντρων και την αποκατάσταση και προστασία της γης .
Παρών επίσης στο Ντακάρ, ο κ. Désiré Ouedraogo, επικεφαλής σχεδιασμού και υπεράσπισης του προγράμματος Tree Aid, δήλωσε: «Το Great Green Wall είναι μία από τις κορυφαίες λύσεις για τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα στις αφρικανικές ξηρές περιοχές. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με τη ΔΟΕ, η δέσμευση της οποίας μας βοηθά να αυξήσουμε τους πόρους μας για τη διατήρηση και την αποκατάσταση εύθραυστων οικοσυστημάτων και την υποστήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων που ζουν στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».
Ο κ. Ibrahima Diallo, Εκτελεστικός Γραμματέας της ΜΚΟ La Lumière – τοπικός εταίρος υλοποίησης της Tree Aid – εξήγησε τη σημασία του έργου. «Πρώτον, πρέπει να προστατεύσουμε τη Σενεγάλη από την πρόοδο της ξηρασίας», είπε. «Και δεύτερον, πρέπει να δεσμεύσουμε μεγάλη ποσότητα άνθρακα γιατί αναπτύσσονται δραστηριότητες εξόρυξης και πρέπει να μπορούμε να ζούμε από τα εδάφη μας, σε ένα υγιές περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φύτευση είναι τόσο σημαντική», πρόσθεσε.
«Όλες οι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον εκπαιδευμένες και οργανωμένες», συνέχισε. «Η πρώτη φάση μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας έχει ολοκληρωθεί και τώρα βρισκόμαστε καλά στη φάση της φύτευσης».
Για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης για τα δέντρα, η ομάδα εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης νερού και συνεργάζεται με την κοινότητα για να επιλέξει είδη που ταιριάζουν καλύτερα στις τοπικές συνθήκες.
Τον Ιανουάριο του 2021, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 30 τοις εκατό έως το 2024 και κατά 50 τοις εκατό έως το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Επιπλέον, θα αντισταθμίσει περισσότερο από το 100 τοις εκατό των υπολειμματικών εκπομπών του.
Το Ολυμπιακό Δάσος θα επιτρέψει έτσι στη ΔΟΕ να γίνει θετική για το κλίμα έως το 2024, δεσμεύοντας περίπου 200.000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (t CO 2 e), ποσότητα μεγαλύτερη από τις προβλεπόμενες συνολικές εκπομπές της ΔΟΕ για την περίοδο 2021-2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου