Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, ευημερούν και βιώσιμο κόσμο.

 #Equalityandequity

#antonioguterres #FootballForTheGoals #un #HumanRights #GlobalGoals

#PanserraikosMGS





https://www.un.org/sustainabledevelopment/gender-equality/


Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, ευημερούν και βιώσιμο κόσμο. Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030.

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή. Η πρόοδος σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώνεται σε μη αμειβόμενη φροντίδα και οικιακή εργασία, στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και στον προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στο φύλο, υπολείπεται.

Οι υπηρεσίες υγείας των γυναικών, που ήδη χρηματοδοτούνται ελάχιστα, έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες διαταραχές. Η βία κατά των γυναικών παραμένει ενδημική. Και παρά την ηγετική θέση των γυναικών στην αντιμετώπιση του COVID-19, εξακολουθούν να ακολουθούν τους άνδρες στην εξασφάλιση των θέσεων λήψης αποφάσεων που τους αξίζουν.

Απαιτείται δέσμευση και τολμηρή δράση για να επιταχυνθεί η πρόοδος, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης νόμων, πολιτικών, προϋπολογισμών και θεσμών που προάγουν την ισότητα των φύλων. Η μεγαλύτερη επένδυση σε στατιστικές για το φύλο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς λιγότερα από τα μισά από τα δεδομένα που απαιτούνται για την παρακολούθηση του Στόχου 5 είναι επί του παρόντος διαθέσιμα.

https://www.un.org/sustainabledevelopment/gender-equality/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου