Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς 2023 από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ






 Αγαπητοί φίλοι Ολυμπιακοί,

Τι Ολυμπιακή χρονιά βρίσκεται πίσω μας. Καθώς υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω με περηφάνια και ικανοποίηση το 2022. Ήταν μια Ολυμπιακή χρονιά που ήταν τόσο επιτυχημένη όσο και ταραχώδης.

Είχε μεγάλη επιτυχία γιατί, με τους πραγματικά εξαιρετικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, έχουμε γράψει μαζί ιστορία. Αυτοί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες προκλήσεις στο πλαίσιο των πολιτικών εντάσεων και μιας παγκόσμιας πανδημίας. Παρόλα αυτά, αυτοί οι Αγώνες πρόσφεραν τις πιο εξαιρετικές συνθήκες για τους αθλητές σε ένα απολύτως ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον.

Οι αθλητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ανεβαίνοντας και εντυπωσίασαν τον κόσμο με την ανταπόκρισή τους σε όλες τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες. Έδειξαν σε όλους μας ό,τι καλύτερο μπορεί να είναι η ανθρωπότητα, αν ενωθούμε με ειρήνη και αλληλεγγύη.

Με αυτή την εξαιρετική ερμηνεία, άγγιξαν τις καρδιές τόσων πολλών ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν αυτούς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022. Αυτό καθιστά το Πεκίνο 2022 τους πιο ψηφιακά εμπλεκόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Μετά το Πεκίνο 2022, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν να είναι το πιο ελκυστικό αθλητικό και ψυχαγωγικό γεγονός στον κόσμο. Αυτό επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη έρευνα, η οποία έδειξε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι παραμένουν ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα παγκοσμίως.

«Δώστε μια ευκαιρία στην Ειρήνη» – αυτή ήταν η έκκλησή μου προς τους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο στις εναρκτήριες και τελικές ομιλίες μου στο Πεκίνο. Όπως αποδείχθηκε, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 δεν ήταν παρά μια φευγαλέα στιγμή ελπίδας ότι η ειρήνη θα επικρατούσε στους ταραχώδεις καιρούς μας.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την Τελετή Λήξης του Πεκίνου, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σε μια κατάφωρη παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του Ολυμπιακού Χάρτη.

Η ΔΟΕ καταδίκασε αμέσως τον πόλεμο και επέβαλε κυρώσεις στα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με άνευ προηγουμένου τρόπο. Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν:

  • Δεν διοργανώνονται ή υποστηρίζονται διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
  • Κανένα εθνικό σύμβολο από αυτές τις χώρες δεν εμφανίζεται σε καμία αθλητική εκδήλωση ή συνάντηση.

Αυτές οι κυρώσεις κατά των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει και θα παραμείνουν σταθερά σε ισχύ.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τους αθλητές και τα μέλη της ουκρανικής ολυμπιακής κοινότητας παντού με όλη μας την αλληλεγγύη. Επίσης τη νέα χρονιά, οι Ουκρανοί αθλητές μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη δέσμευση αυτής της αλληλεγγύης από τη ΔΟΕ και ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα. Θέλουμε να δούμε μια δυνατή ομάδα από την NOC της Ουκρανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026. 

Από την άλλη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πολλοί αθλητές, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Διεθνείς Ομοσπονδίες και η ΔΟΕ εκτέθηκαν σε πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Ορισμένες κυβερνήσεις άρχισαν να αποφασίζουν σε ποιους αθλητές θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες – και σε ποιους αθλητές όχι.

Γι' αυτό, εκτός από τις κυρώσεις, έπρεπε να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των διεθνών αθλητικών αγώνων. Αυτό οδήγησε τη ΔΟΕ να ενεργήσει ενάντια στην αποστολή μας να ενοποιήσουμε ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικούς αγώνες, αφού έπρεπε να απαγορεύσουμε στους αθλητές τη συμμετοχή μόνο λόγω του διαβατηρίου τους.

Ευτυχώς, στο μεταξύ υπήρξαν πολλές ενθαρρυντικές δηλώσεις και διακηρύξεις από διάφορους μεμονωμένους παγκόσμιους ηγέτες, που υποστηρίζουν την ενωτική Ολυμπιακή αποστολή μας.

Από αυτή την άποψη, ξεχωρίζει η πρόσφατη έγκριση του ψηφίσματος «Ο αθλητισμός ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης» από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτό το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι ο ενοποιητικός και συμβιβαστικός χαρακτήρας των μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, το ψήφισμα εγκρίθηκε με συναίνεση από όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι που είναι αξιοσημείωτο, καθώς περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τέτοια ενθαρρυντικά σημάδια υποστήριξης μάς δίνουν ακόμη περισσότερους λόγους για να προωθήσουμε την ενωτική αποστολή μας με την πλήρη αποφασιστικότητά μας – και μας δίνει ελπίδα ότι θα μας φέρει πιο κοντά στο να μπορέσουμε και πάλι να ανταποκριθούμε πλήρως στην αποστολή του αθλητισμού να ενώσει ολόκληρο το κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό.

Σε αυτό το πνεύμα, μπορούμε να κοιτάξουμε το 2023 με ελπίδα και αισιοδοξία. Όλη η υποστήριξη από όλα τα κοινωνικά στρώματα για την ειρηνευτική αποστολή μας δείχνει: η δύναμη του αθλητισμού ως δύναμης για το καλό στον κόσμο είναι ευρέως αναγνωρισμένη – και είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Ειδικά σε μια εποχή που ο διχασμός και η σύγκρουση κερδίζουν έδαφος για τον διάλογο και τη συνεργασία – σε μια εποχή που, τραγικά, δεν είναι οι άνθρωποι αλλά τα όπλα του πολέμου που μιλάνε.

Το 2023 είναι προολυμπιακή χρονιά. Οι αθλητές θα επικεντρωθούν στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Όλοι μας –οι IF, οι NOC, οι εθνικές ομοσπονδίες, η ΔΟΕ και ολόκληρη η Ολυμπιακή κοινότητα– όλοι μας θα τους υποστηρίξουμε και θα τους βοηθήσουμε ώστε να μπορέσουν να το δώσουν καλύτερος.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνουμε αυτό είναι η περίοδος των Ολυμπιακών Προκριματικών, που υπογραμμίζει τα μεγάλα επιτεύγματα των αθλητών στο δρόμο προς το Παρίσι 2024. Η περίοδος των Ολυμπιακών Προκριματικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει δημιουργήσει πάνω από 100 εκατομμύρια πρόσθετες δεσμεύσεις σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των Ολυμπιακών Αγώνων πλατφόρμες μέσων – προωθώντας έτσι τους αθλητές και τα αθλήματά τους με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό για το πώς ανοίγουμε νέους ορίζοντες και προσεγγίζουμε νέο κοινό με τις αξίες μας θα είναι η εναρκτήρια Εβδομάδα Ολυμπιακών Αθλημάτων το 2023. Η Εβδομάδα Olympic Esports που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη τον ερχόμενο Ιούνιο, θα είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για να εμπλακούμε ακόμη πιο βαθιά με την νέα γενιά.

Χάρη στη μεγάλη προετοιμασία της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024, μπορούμε να προσβλέπουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μιας νέας εποχής: εμπνευσμένοι από την Ολυμπιακή Ατζέντα από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα είναι πιο περιεκτικοί, πιο νεανικοί, πιο αστικοί, πιο βιώσιμοι – και θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων. Και όλα αυτά σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου.

Αυτή η θετική δυναμική είναι κάτι που μπορούμε να μεταφέρουμε στη νέα χρονιά. Οι αξίες μας, η αλληλεγγύη μας, η ενότητά μας, η ειρηνευτική μας αποστολή – όλα αυτά κάνουν το αγαπημένο μας Ολυμπιακό Κίνημα τόσο μοναδικό. Αυτό είναι το στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας – πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο μέσω του αθλητισμού.

Ας ενώσουμε τα χέρια λοιπόν για να πάμε πιο γρήγορα, να στοχεύσουμε ψηλότερα, να γίνουμε πιο δυνατοί – μαζί.

Σε αυτό το αληθινό Ολυμπιακό πνεύμα, εύχομαι σε όλους σας ένα ευτυχισμένο, υγιές και επιτυχημένο προολυμπιακό έτος 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου